Vi säger välkommen till Lars Nilsson, förlagets nya författare, som skrivit en trilogi om ett ämne som berör alla på ett eller annat sätt, det handlar om IVF, ofrivillig barnlöshet och om LIVET.
Del 1 av 3,
Han har över 7 000 barn men bara knappt sex är hans egna. Historien om mannen som blev en av de(m) som kom att revolutionera gynekologin och framför allt behandlingen av ofrivillig barnlöshet.
En gång var han en liten gosse som alla andra individer i den halva av mänskligheten som brukar kallas män. Han var dock en särdeles nyfiken liten parvel som därför lärde sig att läsa och skriva mycket tidigt och funderade mycket på världen omkring, på liv och död, på hur barn kom till och ur vilken öppning de sedan kom ut. Och ju äldre han blev, desto mer funderade han på tjejer, vilket nog är relativt vanligt. Och ett särdeles minne hade han...
Om denne gosses uppväxt i framför allt Malmö, Borås och Göteborg handlar denna e-bok. Därmed blir den också en skildring av Göteborg från 50-talet och framåt och en generationsroman för Sveriges första tonårs-kull - vi som läste serier, åt Raketost, klädde oss i amerikanska blåjeans och upptäckte rock'n'roll. Och för första gången fick säkra preventivmedel. Och där och då började mannaåren.
Om du läst de tryckta böckerna först och blivit nyfikna på den vuxne mannen, läkaren och författaren som skildras i dessa och undrar hur han blev som han blev, kan jag försäkra dig om att både den lille lintotten och den finnige ynglingen fortfarande lever i honom. Att han fortfarande är nyfiken och gärna vitsar och skriver (och sjunger) snapsvisor.
Han heter fortfarande Lars Nilsson, då som nu. Jag borde veta. Jag är han. Han var och är jag.
Välkommen till mitt tidiga Liv!
Del 1, blir som e-bok och kan beställas som POD hos din näthandlare.
ISBN- nummer som e-bok: 9789187779725
Del 2 av 3,
Mina värmländska kompisar inte så långt härifrån Trysil brukar avsluta sina tal med: ”Skål, tack, uschäkta!” Detta kan utgöra en lämplig disposition för det extraförord mina redaktörer, korrekturläsare och förläggare (alla utom en är förstås kvinnor) anser vara behövligt.
En skål kan jag vara värd efter att ha gjort en Knausgård och kommit mig för att samla mina underlivstankar på min vandring mellan moderliv och livmodertransplantation och faktiskt ända fram till graven.
Det speciella i min historia är väl att jag är en manlig kvinnoläkare, fertilitetsläkare och, rimligen, en av världens mest rutinerade IVF-läkare. Förutom att själv vara sexbarnsfar har jag medverkat i tillkomsten av dryga 7 000 barn, dock på det strikt professionella planet (utom möjligen som spermadonator i ungdomen).
Den röda tråden, som dock är rätt slingrig, i föreliggande bok kan sägas vara överlevnad eller ”the survival of the fittest”. Ett vanligt sätt att överleva är ju att föra sina själviska gener vidare genom fortplantning. Men varför fortplanta sig när man kan göra det långsamt? Brått lönar sig inte. Min förhoppning är att ni skall finna detta vara en originell bok om reproduktion.
Kanske blir det en trilogi om ”billogi”. Dessutom blir detta den, mig veterligen, första* berättelsen om in vitro-fertiliseringens historia *
När jag skrev detta år 2015 var det ett faktum. Vid bokens utgivning har det tillkommit två andra
berättelser, skrivna av Torbjörn Hillensjö och Aarne Koskiemies. 8 i Norden.
För mig känns det som en utmaning att skriva just den historien som ett mera skönlitterärt än strikt historiskt verk – hade jag kunnat skriva den som en musikal hade jag gjort det och givit den samma titel som min avskedsföreläsning från 2012: ”Sex, Drugs & Rock’n’ roll”.
Sista delen 3,
Det här är sista delen om mannen som var en av dem som skulle komma att revolutionera den svenska gynekologin. De första två delarna belyser författarens uppväxt och utveckling till man, respektive hans år som
medicin-studerande i den relativt nya fakultetsstaden Göteborg samt hans vidareutbildning till manlig gynekolog-specialist (och familjefar) med alla sorger och glädjeämnen som ligger i detta.
Han är orsak till något mer än 7 000 barn, men endast sex är hans egna – och knappt det. Från början skulle han definitivt bli författare men så kom livet i vägen, särskilt yrkeslivet. Han blev läkare och forskare och först vid 70 års ålder kom han sig för med det han skulle bli sedan. Men nu har han faktiskt skrivit en bok (dessutom i tre delar) – en på många sätt naken skildring av en manlig gynekologs liv och leverne.
Han blev inte bara gynekolog utan specialiserade sig inom fertilitetsområdet och blev en i den första generationen av IVF-läkare. Och IVF (provrörsbefruktning) blev en teknik som kom att ändra mycket i vår livsuppfattning inte bara genom
sin förmåga att hjälpa många par och individer som tidigare inte kunnat få barn.
Han var med i det behandlingsteam som låg bakom födelsen av Nordens första IVF-baby. Och IVF blev på många sätt hans Liv. Och han fick avsluta sin långa karriär som medlem i teamet som för första gången i världen lyckats ge flera kvinnor utan livmoder ett barn efter transplantation av en annan kvinnas livmoder. Och allt detta har gett honom ett ovanligt lyckligt Liv.
Men allt har förvisso inte varit lycka …
Han har många Tankar om Livet i stort och smått. Han känner sig ung för sina dryga 70 år. Kan när som helst göra minst 200 armhävningar. Badar i havet utan bastu året runt. Gillar fest och dansar gärna. Är snabb på ordvitsar (om han slipper
äta psykofarmaka). Och svänger gärna ihop galna limerickar.
Han heter Lars Nilsson.
Jag vet. Jag är han. Han är jag.
Välkommen in i mitt Liv!
Ja skryder inte – ja säjer som de e (skånskt talesätt)