Recensioner

Ett urval av recensioner av förlagets titlar

Hade Dyrbar kärlek fokuserat på denna sidan av historien tror jag det hade varit en mycket njutbar läsning av en bra deckare. Tyvärr tar det alldeles för lång tid för författaren att komma till den delen av berättelsen, de första 100 sidorna av boken består av platta personbeskrivningar och haltande samhällskritik. När själva kriminalhistorien tar ordentlig fart är det som om språket byts ut, det som tidigare kändes krystat och där dialogen likande en dålig Hollywoodfilm, flyter nu på med rappa repliker och ögonen far fram över bokens sidor – man sugs äntligen in i historien och vill veta vad som ska hända. Dessa delar av boken är ett nöje att läsa, här finns en bra deckare, det är bara så synd att denna del endast utgör en tredjedel av boken. De andra delarna, både början och slutet är alldeles för fattiga på innehåll och dras med för många svagheter, i både språket och karaktärsuppbyggnaden, för att jag ska kunna uppskatta berättelsen, det är nästan plågsamt att läsa vissa kapitel. Detta är Ramona Franssons debutroman från 2005, läs gärna Suzannes och Sjumilaklivs recensioner av hennes senare böcker.

Iskall hämnd är den andra boken i en serie skriven av Ramona Fransson. Den första heter Dyrbar kärlek och den har jag skrivit om här. Jag hade en del (inte odelat positiva) synpunkter på både innehåll och språk, och ville låta den första boken bli lite suddigare i minnet innan jag gav mig på den andra...


Den här gången tycker jag att Fransson håller ihop själva historien hyfsat bra. Det känns mer genomtänkt och händelserna presenteras lite bättre än i den första boken. När jag väl har kommit in i boken, kommer jag på mig själv med att faktiskt tycka att det är spännande.

Bokus.com Kristina Simar, 18 juli 2012


Som sagt så är detta den tredje deckaren i Ramona Franssons deckarserie om morden på Tjörn. Den här var en sträckläsare precis som ettan. Jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän den var färdigläst. Jag börjar ofta läsa innan jag ska sova och då blir det lätt att jag ligger vaken för att få veta hur det slutar. Tur att Ramona Franssons böcker är lättlästa även om hon inte använder sig av det torftiga språk som tyvärr många svenska deckarförfattare gör och dem klarar jag inte av att läsa. Jag älskar Ramona Franssons kvicka språk och jag tycker alltid om hennes gestaltningar av karaktärer och miljöer. Jag vill kunna se dessa framför mig och det gör jag när jag läser hennes böcker. Och hon utvecklar sitt sätt att skriva i bok efter bok och det är precis som man som en författare ska.

Ramona Franssons fjärde kriminalroman Lyckohjulet är en typisk sådan produkt, riktigt väl skriven och definitivt spännande på sina ställen. Den handlar om hasard, dobbel och spektakulära mord med trakterna kring Casino Cosmopol i Göteborg som spelplats och en polisutredning där spaningschef Greger Thulin och kriminalkommissarie Katarina Linde och polisens team får mycket att göra.


Hela historien rör sig kring familjerna Caling och Hildeng och Fransson skriver till att börja med i ett långsamt tempo, lär läsaren de olika familjemedlemmarnas karaktärsdrag innan handlingen tar fart och slutar nästan furiöst med inblandning av kriminella gäng, som det ju finns gott om i detta Sveriges Chicago.

DAST

Jag tyckte att boken var mycket bra!

Gillar att det inte går för lätt för poliserna i utredningarna

utan att de ibland kör fast, och att de är som vanliga

personer med både med och motgångar. Det jag retar mig

på i denna bok är att en "mäktig" familj kan bestämma

vad som ska skrivas i tidningarna eller inte. En riktig

journalist borde inte styras på det viset utan han/hon

borde skriva om vad som verkligen hänt.


Nu väntar jag på att läsa Ramona Franssons nästa

bok i serien: Hämnaren från Tjörn.

Älskar-att-läsa.blogg


Emil är femton år när hans hårt arbetande ensamförsörjande mamma drabbas av cancer. Myndigheternas auktoritet och oförmåga att tillämpa lagarna på bästa sätt föder en känsla av maktlöshet för alla berörda.

Vi får följa mamman Olivias kamp för överlevnad och kampen mot Försäkringskassans regler, som trots den svåra sjukdomen tvingar ut henne i arbetslivet.

Emils syster, Mylla, 5 år blir samtidigt omhändertagen av Socialtjänsten och placerad hos ett par som inte kan få egna barn. För Olivias del handlar det om en tillfällig placering men chefen för socialtjänsten, Anna-Karin har helt andra planer. Emil bor tillfälligt hos sin moster Jessica, som arbetar som nyhetsreporter på Radio Väst i Uddevalla.

Emils vilsenhet och sökande efter en lösning på familjens problem leder honom till ett chattrum, där han träffar Horrorman, en jämngammal kille, tror Emil, men det visar sig att Horrorman är en mycket äldre man, med en stor bitterhet mot myndigheterna. Detta på grund av en arbetsplatsolycka i sin ungdom.  Adlibris.se

 Autumnleaf-blogg  Här kommer ett tips på en bok utöver det vanliga. Jag hade riktigt svårt att sluta läsa den, jag bara måste få veta hur den slutade. Boken är spännande och den berör. Bitvis mådde jag illa av det jag läste. Att den baseras på verkligheten gör att man förundras, blir rädd och mår riktigt dåligt. Men just därför är boken också något utöver det vanliga. Vanliga deckare, påhittade från grunden, kan man fastna för sedan går man vidare. Böcker som tar upp något ur det verkliga livet kan man inte bara lämna och gå vidare ifrån. De fastnar. På gott och ont. Ändå något som behövs, att vi "vanliga" människor får upp ögonen för hur det kan vara. Verkligheten är mycket grymmare än dikten. Tyvärr. I detta nu säljs människor. I detta nu sitter ett barn instängd i en container på väg från ett helvete till ett värre sådant. I detta nu gråter någon över det liv de tvingas leva.

 

Ramona Fransson skriver på ett lättläst sätt, språket är enkelt och man flyter fram i texten. Person och miljöskildringarna är klockrena, för mig som läsare blir orden till en film som utspelar sig på näthinnan.

 

Köp den! Låna den! Läs den!

Deckarhuset   Detta är den åttonde deckaren i ordningen med spaningschef Greger Thulin i spetsen. Precis som i de tidigare böckerna i serien kretsar handlingen runt ett underliggande  ”tema” och denna gång skulle jag vilja påstå att temat är mod, vilket visar sig vara ett förvånansvärt intressant tema att bygga en deckarintrig runt.


Korsfäst på Klädesholmen tillhör en av de bättre böckerna i deckarserien. Ramona Fransson kör på med sitt egna race, hon har en unik berättarstil som hon under de senaste 3-4 böckerna lyckats finslipa rätt rejält, utan att för den delen förlora sin egna röst.


 

Ylva Kort och Gott: Detta är min första bok av Ramona Fransson men det blir definitivt inte den sista. Gift med djävulen bygger på en verklig händelse. Det är mycket spännande från första till sista sidan. Hela tiden när jag läser känns det som om det ligger ett moln av oro över mig och jag kan omöjligt släppa boken ifrån mig. Jag bär den med mig överallt här hemma. Det känns som om jag väntar på en explosion och till slut kommer den.....Då måste jag få veta hur och varför och fortsätter att läsa med hjärtat i halsgropen. Det är en mycket bisarr historia som gör mig upprörd och rörd och ledsen och arg på samma gång. Det kommer att dröja innan jag glömmer bokens huvudpersoner. Och till er kan jag bara säga, skynda er och läs ni också.

Bokpool:      Dödlig avundsjuka är den tionde verklighetsbaserade deckaren av Ramona Fransson. Böckerna är fristående och jag har tidigare läst Gift med djävulen av samma författare.

Dödlig avundsjuka är en mycket bra, lättläst och spännande kriminalroman. Karaktärerna är trovärdiga och intressanta.

Boken utspelar sig mest i Sverige men också på Kreta. Det gör den ännu intressantare eftersom jag i höstas var till Kreta på semester.


Jag rekommenderar den här boken och vill gärna läsa flera böcker av samma författare.

Recension av BTJ Publicerad i BTJ-häftet nr 11, 2017

Lektör Inger Wassenius



I Förbjuden frihet berättar deckarförfattaren Ramona Fransson om några unga flickor i Göteborg. Flickornas liv begränsas starkt av föräldrarnas syn på hur deras uppförande påverkar familjens heder.


Ramona Fransson har utvecklats som författare. Handlingen är nu väl sammanhållen, personskildringen är trovärdig och miljön omsorgsfullt tecknad. Fransson tar i sina böcker ofta upp samhällskritiska problem och hon lägger mer vikt vid motiven bakom brottet än vid själva deckargåtan. Förbjuden frihet är en intressant och spännande brottskildring som tar upp ett mycket aktuellt ämne.

Gunnar deckare recension


Förbjuden Frihet är Ramona Franssons elfte kriminalroman i den fristående serien med Spaningschef Greger Thulin och hans kollegor. Enligt författarinnan så är det sista boken med Thulin som chef. Han går i pension och hans jobb övertas av kriminalkommissarie Katarina Linde i kommande böcker.


Jag har följt serien sen första början och det har varit en spännande resa i många avseenden. Böckerna är baserade på verkliga händelser vilket gör att att de känns trovärdiga. Samtidigt är de mer skrämmande eftersom man vet att människor kan vara precis så grymma i verkligheten som de skildras i romanerna. Varje bok är fristående men vinner på att läsas i “rätt” ordning eftersom man får följa flera personer genom åren. Det blir lite som gamla vänner som man är nyfiken på och undrar hur det går för dem.


Den här boken tar upp ett minst sagt brännbart ämne. Hedersrelaterat våld. Två unga kvinnor hittas mördade i Högsbo industriområde och man får parallellt genom återblickar följa deras historia och polisens arbete. Det är ett svårt och frustrerande spaningsarbete eftersom man tidigt riktar misstankarna mot personer i kvinnornas närhet men har svårt att hitta bindande bevis.


I denna tid när verkligheten blir mer och mer skrämmande vill man helst bara läsa “Feel Good” böcker men ibland måste man orka läsa om annat också. Intrigen i boken är trovärdig (tyvärr) och personskildringarna är som vanligt bra gjorda.


Jag önskar såväl Ramona Fransson som Katarina Linde lycka till i framtiden och ser fram emot nya böcker!

Bokpool recension


Förbjuden frihet är en mycket spännande och gripande deckare som handlar om hedersmord. Att boken är verklighetsbaserad gör att den blir ännu mer fängslande och väl värd att läsas.


Förbjuden frihet är den 11:e och sista delen i serien om Greger Thulin. Men redan i höst kommer författaren ut med del 1 i en planerad trilogi, 'Kriminalkommissarie Leah Quiller skipar rättvisa två gånger'. Ser fram emot att få läsa mera av Ramona Fransson.


Betyg: ✿✿✿✿


Andra böcker jag läst av Ramona Fransson: Dödlig avundsjuka, Gift med djävulen.

Borås Tidning:    I Ändhållplats Sverige ligger fokus på den osminkade och brutala sanningen. Författaren jagas av demoner från sin uppväxt, känner sig därför manad att gå till botten med sitt förflutna. Hon blir så att säga familjeforskare i förhoppning om att få frid.


Jakten på fakta är mycket intensiv. Den leder till allehanda arkiv, både i Sverige och utomlands. Nästan 50 av bokens 287 sidor fylls med bilagor. Mängder av brev citeras i texten och bildmaterialet är generöst.


Det dokumentära står hela tiden i förgrunden men tydliga värdeomdömen styr seendet. Medan den strävsamma och självuppoffrande modern omges av ljus, översköljs den våldsamme och tyranniske fadern av motiverad svärta.

Syster Värst: Älskling, vi blir inte med barn av Ramona Fransson

Denna bok är en självbiografi med fokus på författarens (och hennes partners) ofrivilliga barnlöshet. Det är en väldigt speciell historia och den är mycket utelämnande. Kapitlen är fyllda av längtan och saknad och beskriver kampen för att bli med barn. Ofrivillig barnlöshet diagnostiseras som en sjukdom i Sverige, men det är inte mycket det talas om detta som, enligt vad jag hörde på tv här om dagen, drabbar ca vart femte par.

Det är starkt att våga och kunna skriva en sådan här bok och jag blir djupt berörd av den. Det enda jag upplevde som lite negativt är att språket är rätt torftigt på en del ställen och så hade jag önskat att faktaavsnittet i slutet av boken varit lite mer omfattande.

Adlibris: Kommentar av www.bokig.blogg.se | 18 apr 2011

Boken är lättläst och så spännande att man inte kan lägga ifrån sig den. Glenn skäms inte över att berätta om det han varit med om utan delar öppenhjärtligt med sig om sina tankar och erfarenheter. Det är skrämmande hur psykvården fungerar, Glenn är ett levande bevis på att det inte alltid är kvinnor som är i behov av skydd...

 Bokus.com: Nina Persson, 26 november 2014


Jag köpte egentligen den här boken till min man men började bläddra i den innan han kommit från jobbet. Sen kunde jag inte lägga den ifrån mig;) Den är upplagd som en handbok med en massa tips om allt från bilåkning och matning till nattning och relation (just den biten gillade jag extra mycket!) men det blir aldrig tråkigt, som jag var rädd att det skulle bli.


Nu har även min sambo läst den och han blev lika förtjust som jag. Sen har den så fina illustrationer. Den är en perfekt present till någon som ska bli pappa.