Jag har lyssnat på Ramona Franssons´s bok Dyrbar kärlek. En bok som finns fritt att ladda ner på The Pirate Bay för alla som vill ha ett eget exemplar av ljudboksupplagan. Boken är en realistisk, samhällskritisk och bra deckare.

Den handlar om hur en vanlig familj plötsligt, och i ett enda slag kan krossas och nästan gå under. Boken handlar även om otrohet och mörka hemligheter i de två familjerna och deras omgivning. Vi får en inblick i hur familjerna sakta bryts ner allt mer. För att sen ta läsaren med på deras branta väg upp mot ljuset igen.
Inledningen är en på ytan vanlig otrohet och därpå följande skilsmässa. Den otrogne maken har dock, visar det sej, en del dyrbara hemligheter som övriga familjen är helt ovetandes om. Dessa värdefulla föremål leder till inbrott och det hela tar en oväntad och tragisk vändning där kidnappning, misshandel och våldtäkt ingår innan det övergår i mord. Historien i boken är genomtänkt och den blå tråden finns där hela tiden. Kanske lite för mycket blå tråd och för lite utrymme för egen tolkning då och då, men det var inget jag hängde upp mej på.

Polisen Greger Thulin, är bokens huvudperson fast han kommer inte in i boken förrän nästan i mitten av handlingen då han kopplas in på fallet.
Greger är en rundlagd, lite till åren kommen polis själv har gått igenom stora familjetragedier och hyser stor förståelse och respekt för de drabbade. Han är inte den hårdkokte supersnuten a´la Hollywood med stor pistol och hårda knytnävar, som man är van vid från film och tv. Han är en mänsklig polis med lång erfarenhet. Han visar både frustration och ilska när han inte kommer framåt i sin utredning och är som vilken polis som helst i den situationen han är i.
Ramona ger genom bokens rollinnehavare samhället en del ganska vass kritik.
De sociala myndigheternas oförmåga att hjälpa unga på glid, kriminalvårdens brister och lagarnas tillkortakommanden få sin beskärda del av kritik. Sjukvårdens brist på omsorg och överflöd av lugnande mediciner som kompensation för det får återkommande ta kritik. Kritik som känns helt rätt både i sammanhanget och i verkligheten. Boken är mer känslosam än många deckare.

Många författare fokuserar på våldet, men här läggs fokus mer på känslor och reaktioner hos de drabbade. Det är tydliga bilder som målas upp. Säkert underlättat av att det är författaren som läser sin egen bok. Vem kan väl bättre lägga rätt tyngd på rätt ord vid rätt tillfälle?

Jag skulle vilja lära känna karaktärerna i boken lite mer. Lite mer bakgrund och personlighets gestaltning av Greger Thulin hade känts rätt. Detta är något jag säkert bereds möjlighet till i de efter följande böckerna om Greger Thulin och hans team av utredare. Jag tycker mycket om Ramonas röst som är klar och tydlig. Ibland med en skön klang av västkust dialekt. Det ger en extra krydda på framställningen. Lagom inlevelse i rösten gör att texten blir levande utan att för den skull bli en radioteaterföreställning.

Boken har en kvinnlig touch som jag tycker om. Inte lika brutal, blodig och hård som många manliga författares böcker. Jag jämför med exempelvis Lee Child och Cody McFayden. Det är också bra deckare, men ibland överdrivet brutala i sin framställning.
Mer våld och mindre känsla än hos Ramona Fransson. Jag ser fram emot att få höra de kommande böckerna i mina öron. Så snart som möjligt vill jag ha dom i min Mp3-spelare. Långa promenader väntar på att avnjuta böckerna till.
Marozi